Παρακολουθείστε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα που είπε ο σύλλογός μας τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα σπίτια του Σκουλικάδου.
Σας ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΑΡΘΡΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ»
Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα τήρησε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουληκάδου «Ερωτόκριτος», τιμώντας τη ζακυνθινή παράδοση. Ομάδα «καλόφωνων» τραγουδιστών και μουσικών, έκανε περατζάδα στο χωριό ψάλλοντας τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του νησιού. Δύο μουσικές παρέες, από τουλάχιστον 20 άτομα η καθεμία, τραγουδιστές και μουσικούς, με κιθάρες και μαντολίνα, γυρίζει στα δρομάκια του Σκουληκάδου, μπαίνει στα σπίτια, ψάλλει τα κάλαντα και ανταλλάσσει ευχές με τους κατοίκους. «Το έθιμο με παρέες καλόφωνων κατοίκων, κρατά εδώ και αιώνες, αλλά από το 1984 που συστήθηκε ο Σύλλογος γίνεται πλέον συστηματικά, κάθε χρόνο», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αλοΐσιος Πλέσσας.
Ετσι, κάθε χρόνο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάντα όταν πέσει για καλά το σκοτάδι, δηλαδή μετά τις 18:00, η παρέα χωρίζεται στη μέση, με καθεμία από αυτή να αποτελείται από 20 έως 25 άτομα. Η καθεμία ξεκινά την περατζάδα της. Σταματά σχεδόν σε κάθε σπίτι, τραγουδά τα κάλαντα και ανταλλάσσει ευχές και συνεχίζει στο επόμενο. «Οι νοικοκυραίοι ξέρουν πάνω-κάτω, πότε θα περάσει η ομάδα από το δικό τους σπιτικό και περιμένει, με το απαραίτητο κέρασμα της ημέρας: τραγανές, ζεστές τηγανίτες, όπως επιβάλλει το ζακυθινό έθιμο», λέει ο κ. Πλέσσας.
Η περατζάδα δεν σταματά παρά μόνο αφού οι ομάδες έχουν επισκεφτεί όλα τα σπίτια του χωριού και έχουν περάσει σε όλα τα δρομάκια του. Ετσι, σταματά όχι νωρίτερα από τις 10 ή 11 το βράδυ. Μάλιστα, μία από τις ωραιότερες στιγμές της περατζάδας αυτής είναι όταν οι κάτοικοι φιλοξενούν στα σπίτια τους καλεσμένους, φίλους ή συγγενείς από άλλα μέρη της Ελλάδας και έτσι έχουν την ευκαιρία να δουν ένα όμορφο και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο έθιμο, το όποιο μάλιστα τηρείται απαρέγκλιτα, ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι μάλλον αντίξοες. «Το έθιμο το διατηρούμε και το διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Θα το συνεχίσουμε γιατί χαρακτηρίζει το χωριό μας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των παραδόσεών μας», καταλήγει ο κ. Πλέσσας.